Home / Εκδηλώσεις-Εκδρομές / Παρουσίαση βιβλίου «Θρακιώτικα μασάλια…» στις Φέρες

Παρουσίαση βιβλίου «Θρακιώτικα μασάλια…» στις Φέρες

Μασάλια (05)ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΡΛΑ

«ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΜΑΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 17ης Αυγούστου 2015, στο υπαίθριο θεατράκι του «Γκοτζιά» στις Φέρες, η παρουσίαση του βιβλίου «Θρακιώτικα μασάλια και άλλες ιστορίες», του μέλους του συλλόγου μας γιατρού Δημήτρη Μπάρλα.

Η βραδιά ήταν υπέροχη, η συμμετοχή αθρόα, τα συναισθήματα άφθονα πλημμύριζαν το θεατράκι, οι θύμησες πολλές και συγκινητικές και οι αναμνήσεις των νεανικών χρόνων των περισσοτέρων συμπλήρωναν μια εξόχως πολιτιστική σύναξη.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και την παρουσίαση έκανε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γκότσης, ο οποίος τόνισε για μια ακParousiasi bibliou (05)όμη φορά πόσο σημαντική είναι η προσφορά όσων ασχολούνται με τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, εξήρε την προσπάθεια τέτοιων εγχειρημάτων και συνεχάρη τους συντελεστές για την εκδήλωση.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Φερών «ΟΡΦΕΑΣ» και «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ο Σύλλογος Αιμοδοτών, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Φεριωτών από την Θεσ/νίκη και των Θρακιωτών του Βόλου και φυσικά ο Σύλλογος των Φεριωτών της Αθήνας «ΒΗΡΑ», που είναι και ο εκδότης του βιβλίου, με πολυπληθή παρουσία.

Προηγήθηκε χαιρετισμός των προέδρων των συλλόγων και ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τον Στρατηγό κ. Γιώργο Ταμουρίδη, πρόεδρο του συλλόγου «ΒΗΡΑ», από την φιλόλογο κ. Ελένη Μπρίτσου και από τον ίδιο τον συγγραφέα, τον γιατρό κ. Δημήτρη Μπάρλα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Γιώργος Ταμουρίδης αρχικά αναφέρθηκε στο πολύτιμο έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, στα πλαίσια τParousiasi bibliou (08)ου οποίου ο σύλλογός μας, χωρίς δισταγμό, ανέλαβε την ευθύνη της έκδοσης του βιβλίου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μερικά σημαντικά διδάγματα που εξάγονται από την μελέτη του βιβλίου και την διήγηση του γιατρού, όπου αναδεικνύονται η αγνότητα και η άδολη αποδοχή των απλών ανθρώπων της εποχής εκείνης, που δεν είχαν «φακελάκια» αλλά περίσσευμα αισθημάτων ευγνωμοσύνης και αγάπης.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε γενικότερα θέματα, που αφορούν στην θέση του τόπου μας στην πατρίδα, μίλησε για το ηθικό πλεονέκτημα του «Ακρίτα» κατοίκου της περιοχής μας, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι τα χαρακτηριστικά της καταγωγής μας δεν επιτρέπουν capital control στα συναισθήματά μας, στο μυαλό μας και στη σκέψη μας.

Parousiasi bibliou (11)Στη συνέχεια έγινε η επιστημονική ανάλυση του βιβλίου από την καθ’ ύλην αρμόδια φιλόλογο κ. Ελένη Μπρίτσου, η οποία με θαυμάσιο τρόπο συνδύασε την επιστημονική τεκμηρίωση με την γλαφυρή περιγραφή αποσπασμάτων στην ντοπιολαλιά που χρησιμοποιεί και ο συγγραφέας.

Το κοινό ενθουσιάζεται, διασκεδάζει, παρασύρεται στις αναμνήσεις του, θυμάται και αναπολεί τα περασμένα, που όμως ακούγονται τόσο σημερινά.

Parousiasi bibliou (15)Τέλος ο γιατρός συγγραφέας μίλησε για τα κίνητρα που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου, για τον τρόπο συλλογής του υλικού, για το βιβλίο με τα «Χοντρά καπάκια»,  που μας το επέδειξε και που είναι ένα βιβλίο ασθενών και ταυτόχρονα σημειώσεων των ευτράπελων, που συναντούσε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως γιατρού, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας τις Φέρες.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γκότσης τίμησε το γιατρό μας προσφέροντάς του τιμητική πλακέτα.

Parousiasi bibliou (18)Το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Φερών και περιφέρειας «ΒΗΡΑ», που εδρεύει στην Αθήνα, αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, γιατί κατάφερε να εκπληρώσει αυτή την προσδοκία πολλών συμπατριωτών μας, που μετά την επιτυχή πρώτη παρουσίαση και διάθεση μεγάλου αριθμού βιβλίων γίνεται ταυτόχρονα και έναυσμα και για άλλες τέτοιες προσπάθειες.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον αντιδήμαρχό μας κ. Νίκο Γκότση, γιατί αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά μας και ενέταξαν στο πρόγραμμα των ΒΗΡΕΙΩΝ την παρουσίαση του βιβλίου. Ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές συλλόγους των Φερών «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «ΟΡΦΕΑ» και τον Σύλλογο Αιμοδοτών, τον Σύλλογο των Φεριωτών Θεσ/νίκης, τους Θρακιώτες του Βόλου, που μας τίμησαν με την παρουσία μελών τους, καθώς και όλους τους συμπατριώτες μας, που παρακολούθησαν την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην φιλόλογό μας κ. Ελένη Μπρίτσου, που παρουσίασε το βιβλίο και φυσικά στον συγγραφέα γιατρό μας κ. Δημήτρη Μπάρλα, που μας υποσχέθηκε πως «αν θυμηθεί κι άλλα», θα μας τα πει.

Parousiasi bibliou (21)Τέλος αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και έπαινοι στα μέλη του Δ.Σ. και στα απλά μέλη του συλλόγου, που πέραν της παρουσίας τους στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά στη διάθεση του βιβλίου και στην καλύτερη οργάνωση της όλης εκδήλωσης.

Για την ενημέρωση των επιθυμούντων το βιβλίο διατίθεται πέραν του συλλόγου και από την βιβλιοθήκη στις Φέρες (μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Ν. Γκότση και στην κ. Άρτεμη Ρίγγου).

Και εις άλλα με υγεία.

 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΒΗΡΑ»

Γιώργος Ταμουρίδης

Αντ/γος ε.α. Επίτιμος ΑΥ/ΓΕΣ

Parousiasi bibliou (20) Parousiasi bibliou (19)

Parousiasi bibliou (14) Parousiasi bibliou (12)

Parousiasi bibliou (10) Parousiasi bibliou (09)

Parousiasi bibliou (06)

Parousiasi bibliou (03) Parousiasi bibliou (02) Parousiasi bibliou (01)

Parousiasi bibliou (22) Parousiasi bibliou (23)