Home / Εκδηλώσεις-Εκδρομές / Παρουσίαση του βιβλίου «Θρακιώτικα μασάλια και άλλες ιστορίες…» στην Αθήνα

Παρουσίαση του βιβλίου «Θρακιώτικα μασάλια και άλλες ιστορίες…» στην Αθήνα

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 παρουσιάστηκε το βιβλίο «Θρακιώτικα μασάλια και άλλες ιστορίες…» του φίλου γιατρού Δημήτρη Μπάρλα. Η αίθουσα της ΠΑ.Ο.Ν.Ε., όπου έγινε η παρουσίαση, ήταν κατάμεστη. Πριν από την παρουσίαση έγινε, με προβολή σε μαγνητοσκόπηση, παρουσίαση του εικονογραφικού υλικού του βιβλίου, ως εισαγωγή σε όσα θα ακολουθούσαν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Γιώργο Ταμουρίδη, που αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα και μίλησε γενικότερα για την προσφορά των συλλόγων στον πολιτισμό και για την εκδοτική προσπάθεια του Συλλόγου μας, με την έκδοση του βιβλίου αυτού, που είναι μια ακόμη προσφορά στον πολιτισμό.

Στη συνέχεια έκανε την παρουσίαση του βιβλίο η συμπατριώτισσά μας φιλόλογος κ. Ελένη Μπρίτσου. Η παρουσίαση ήταν εμπεριστατωμένη και καταπληκτική. Αναφέρθηκε στον τρόπο που ο συγγραφέας βλέπει τους ήρωες, τα πρόσωπα και τα γεγονότα, είτε ως συμμέτοχος είτε ως παρατηρητής, λέγοντας ότι «με κριτήριο το αφηγηματικό επίπεδο όπου ανήκει ο συγγραφέας μας Δ. Μπάρλας και τη συμμετοχή του στην ιστορία που αφηγείται είναι αφηγητής εξωδιηγητικός – ομοδιηγητικός, μια και συμμετέχει στην αφηγούμενη ιστορία είτε ως ήρωας (π.χ. ως πρωταγωνιστής, οπότε έχουμε  αυτοδιηγητική  αφήγηση, βλέπε σελ.57-65, 171) είτε ως παρατηρητής και αυτόπτης μάρτυρας (π.χ. σελ. 72, «Ο μπάρμπα-Φώτης»). Αναφέρθηκε στο ήθος του, που ενώ παρουσιάζει την αστεία πλευρά πολλών γεγονότων ή προσώπων δεν γίνεται ποτέ δηκτικός, στέκεται απέναντί τους με σεβασμό αλλά και με ήθος και συνεχή αγώνα για βοήθεια των φτωχών ανθρώπων, τους οποίους με αυταπάρνηση υπηρέτησε. Όπως είπε, «ο αφηγητής – ήρωάς μας πάλι δεν είναι ένας τύπος στατικός αλλά δυναμικός· εξελίσσεται, έχει μάθει ως ενήλικας να αυτοσαρκάζεται και, ενώ μας περιγράφει τον παρελθόντα χρόνο, διατυπώνει αξιολογικές κρίσεις και διακωμωδεί την τότε κατάσταση ή την τωρινή με σύγχρονη και ξένη ορολογία. Ως γιατρός ο αφηγητής – ήρωάς μας δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό. Δεν περιφρονεί, δεν κομπάζει, δεν υποτιμά. Με περισσή συμπάθεια, κατανόηση, υπομονή αντιμετωπίζει τους ασθενείς του».

Διάβασε αποσπάσματα από τις αφηγήσεις του βιβλίου, για να στηρίξει την κριτική της σε κάθε αναφορά στον τρόπο που ο συγγραφέας παρουσιάζει τη θεματολογία του. Η χρησιμοποίηση της ντοπιολαλιάς μας στον τρόπο που ανέγνωσε τα αποσπάσματα αλλά και η επιλογή των κειμένων, που έδειχναν την αυταπάρνηση του γιατρού για να προσφέρει τη βοήθειά του σε περιπτώσεις δύσκολες, που κινδύνευαν ζωές, συγκίνησαν το ακροατήριο και τον συγγραφέα, που μάταια προσπαθούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Κατόπιν πήρε το λόγο ο γιατρός-συγγραφέας κ. Δημήτρης Μπάρλας και μίλησε για το έργο του, πώς γεννήθηκε και πώς διαφύλαξε τις ιστορίες του με σημειώσεις στο βιβλίο «με τα χοντρά καπάκια», που το είχε μαζί του από τη δεκαετία του ’60 και το παρουσίασε στους παρευρισκομένους. Ευχαρίστησε τόσο τους συντελεστές της έκδοσης (τον Σύλλογό μας, τον επιμελητή της έκδοσης κτλ) όσο και την κ. Μαρία Μενίδου-Μαλκοπούλου, που διασκεύασε κομμάτια από το έργο του και τα παρουσίασε δυο φορές με τη θεατρική ομάδα του ΚΑΠΗ Λουτρού, και την κ. Ελένη Μπρίτσου για την παρουσίαση του βιβλίου του.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε προβολή δύο κομματιών από τη μαγνητοσκοπημένη παράσταση του ΚΑΠΗ Λουτρού και οι θεατές γέλασαν με την ψυχή τους. Οι απλές γυναίκες, που έπαιζαν τους ρόλους τους, ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τις προσδοκίες μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό τρόπο. Η «Βαρβάρα», που είχαμε προαναγγείλει, σε διάφορες γευστικές εκδοχές, μας ξαναγύρισε στα παιδικά μας χρόνια και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Υπήρχαν και άλλα  εδέσματα, που φρόντισαν οι κυρίες του Συλλόγου μας να μας προσφέρουν.

Το βέβαιο είναι, ότι όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν έχασαν…

Δημήτρης Καραμάτσκος

Φωτογραφίες με διάφορα στιγμιότυπα (πριν και μετά την παρουσίαση) από τον «φωτορεπόρτερ» μας Σωτήρη Ζερβογιαννίδη, τον οποίο και ευχαριστούμε.

 

 

OOOOOOOOOOOOOOO2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (02)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (06)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (07)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (09)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (11)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (12)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (14)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (16)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (14)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (12)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (11)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (09)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (07)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (06)2015.12.12 Παρουσίαση βιβλίου (02)OO O O O OOOOποίο και ευχαριστούμε.