Αρχείο μηνός Ιούνιος 2017

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 2017″ -ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ & ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΑΒΑΚΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 2017″ -ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ & ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΑΒΑΚΗ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εσπερίδα-forum της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Ν. Ελλάδος στο Πολεμικό Μουσείο. Με στόχο να αναδειχθεί η Θράκη ως το εθνικό πλεονέκτημα της χώρας, προκειμένου να καταστεί κομβικό σταυροδρόμι Πολιτισμού και Ανάπτυξης, η Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος, πραγματοποίησε εσπερίδα την Τετάρτη 10 Μαΐου στο Πολεμικό Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό.
Παρουσία εκπροσώπων της εκκλησίας ,της βουλής, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των θρακικών συλλόγων της Αττικής και πλήθους κόσμου, οι αξιόλογοι ομιλητές της εκδήλωσης επιχείρησαν να ξαναδώσουν «σάρκα και οστά» σε μία ξεχασμένη προοπτική για τη Θράκη, αυτήν της ανάπτυξης και της προόδου.
Μέσα από τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενότητες ο Καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών κ. Ιωάννης Μάζης, ο συγγραφέας, κοινωνιολόγος και πολιτικός κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, η Δρ Λαογραφίας κ. Βασιλική Χαραλάμπους-Παναγιωτοπούλου, ο Αντιπτέραρχος Ιπτάμενος εν αποστρατεία κ. Κων/νος Ιατρίδης και ο Δ/ντής της Πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ, επιχείρησαν μία διαφορετική προσέγγιση της Θράκης μέσα από τη γεωπολιτική της θέση στη νέα διαμορφούμενη πολιτική συγκυρία, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική που της υπόσχεται η ιστορία και η γεωγραφία της.
Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης, τόνισε το γεγονός της ενιαίας και διαχρονικής πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στη Θράκη, η οποία, όπως είπε, είναι διατυπωμένη στο βιβλίο του ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ». Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται, σύμφωνα με τον κ. Μάζη, ότι η Τουρκία χρειάζεται τη Θράκη, διότι αποτελεί την Πύλη, για να φτάσει η Τουρκία στο στρατηγικό ιστορικό και πολιτιστικό βάθος της στην Ευρώπη, που είναι η ανακατανομή των συνόρων στη Μ. Ανατολή και στη Βαλκανική.
Ο συγγραφέας κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μίλησε για τα «δώρα» που τους έφερε η Ιστορία και αφορούσαν στον άξονα Μπουργκάς-Αλεξ/πολη (οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο και μεταφορά πετρελαίου), στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξ/πολης και τη σύνδεσή του με το Μπουργκάς, καθώς επίσης και στην ίδρυση της νέας πόλης Ρωμανία στη Μαρώνεια,. Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι τα δώρα αυτά επανέρχονται σήμερα, και απομένει η βούληση για την υλοποίησή τους. Την ομιλία του έκλεισε ο κ. Χαραλαμπίδης ζητώντας, όπως είπε, από την Τουρκία «να ζητήσει συγγνώμη από τους χριστιανικούς ορθόδοξους λαούς για την πολιτική γενοκτονίας που εφήρμοσε».
Ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία κ. Κων/νος Ιατρίδης στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του αναφέρθηκε στα λάθη και παραλείψεις των ελληνικών κυβερνήσεων αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς επίσης και στις πολιτικές που εφαρμόζει η Τουρκία, μέσω του Τουρκικού Προξενείου, προκειμένου να χειραγωγήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στο σύνολό της.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σύντομη, αλλά περιεκτικότατη παρέμβαση του διευθυντή της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα», εκπαιδευτικού και Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος ότι για πρώτη φορά του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι της Δ. Θράκης από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Ο κ. Αχμέτ μίλησε για ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ που ασκείται σε βάρος των Πομάκων από το τουρκικό προξενείο με την απαγόρευση της ομιλίας της γλώσσας τους, για γενιτσαροποίηση των πομακοπαίδων μέσα από τα θρησκευτικά φροντιστήρια «κουράν κουρσού», αλλά και την επιβολή διοικητικών και οικονομικών μέτρων στους στοχοποιημένους ως δήθεν Γκιουλενικούς πομάκους, που αντιστέκονται. Κλείνοντας ζήτησε από τους παρισταμένους πολιτικούς και τα ΜΜΕ να προβάλλουν προς πάσα κατεύθυνση τα προβλήματα των Πομάκων με σκοπό την επίλυσή τους.
Στην πολυμορφία των εικόνων και των ήχων, των χορών, των ενδυμασιών, των μουσικών, αλλά και των πολλών και ξεχωριστών εθίμων της Θράκης, αναφέρθηκε με τον δικό της τρόπο, η κ. Βασιλική Χαραλάμπους–Παναγωτοπούλου, στην ομιλία της με θέμα «ΧΡΩΜΑΤΑ ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΝΑΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ».
Ιδιαίτερη στιγμή για την εκδήλωση αποτέλεσε ο ξεχωριστός ήχος της γκάιντας που χάρη στον Χρήστο Δανάκη χάρισε ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της Θρακιώτικης μουσικής σε όλους τους παρευρισκομένους.
Χρόνια Πολλά στην Ελεύθερη Θράκη μας και στους απανταχού της γης Θρακιώτες μας!

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟN ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ «ΔΟΜΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΗ ΒΙΖΒΙΖΗ»
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 με πρωτοβουλία και πάλι της Ενωσης γυναικών Θράκης « Δόμνα Χατζηαντώνη Βισβίζη» τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη Λεωφόρο των Ηρώων στο Πεδίο του Άρεως. Παρόντες πολλοί Σύλλογοι πολιτιστικοί του Λεκανοπεδίου της Αττικής που σχετίζονται με ήρωες αγωνιστές του 1821.
Τον πανηγυρικό της μέρας εκφώνησε κ. Ανδρέας Ευαγγελίδης, Στρατηγός εν αποστρατεία, Αντιπρόεδρος της Μακεδονικής Εστίας. Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής έγινε η κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων από επισήμους και εκπροσώπους των Συλλόγων.
Στην προτομή της Δόμνας Βιζβίζη στεφάνι κατέθεσε η κ. Τασούλα Σακαλίδου Χουρδάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Θράκης,
στην οποία αξίζουν ιδιαίτεροι έπαινοι, γιατί χάρις στις προσπάθειές της, στην επιμονή και στην ακάματη θέλησή της πραγματοποιείται κάθε χρονιά αυτή η συγκινητική εκδήλωση. Θεωρώ ότι επάξια η Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος την τίμησε στα φετινά Ελευθέρια Θράκης για την προσήλωσή της στη Θράκη και στα δίκαιά της, καθώς και για την ακούραστη προσπάθειά της στη διάσωση και διάδοση του πολιτισμού της Θράκης.
Εκ μέρους του Συλλόγου μας στεφάνι κατέθεσαν οι κ.κ. Ευαγγελία Νατσίδου και Ταρσή Δεμερτζοπούλου στην προτομή του ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Μαρία Λαζίδου

 

Εκδρομή στο Νομό Γρεβενών 3-5 Ιουνίου 2017

Αρχές καλοκαιριού. Αναχωρούμε για την τριήμερη εκδρομή μας στο νομό Γρεβενών. Συγκροτήθηκε ως νομός το 1964 με την απόσπαση επαρχιών που συνορεύουν με τον σημερινό νομό. Απλώνεται στα ανατολικά του βουνού της Πίνδου, ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού εντός Ελλάδας και του παραποτάμου Βενέτικου. Έχει πλούσια ιστορία και παράδοση, σημαντικούς αγώνες και προσφορά.
Πρώτη στάση για καφέ ή τερψιλαρύγγιο και συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα του νομού, την πόλη των Γρεβενών.
Μεσημέρι στα Γρεβενά. Καλωσορίσαμε στο βασίλειο των κρεάτων και των μανιταριών. Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Ρολόι, το οποίο χτίστηκε το 1906, με συνολικό ύψος τα 20 μ.
Μετά το γεύμα ξεκινούμε για το βλαχοχώρι Περιβόλι, όπου θα διανυκτερεύσουμε. Ορεινός οικισμός, βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές της Βόρειας Πίνδου, στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών. Κοντά στα δημιουργήματα των ανθρώπων η φύση προκαλεί με την αγριάδα και την ομορφιά της. Νερά, δάση, ανοικτός ορίζοντας εδώ στην απομονωμένη περιοχή των Γρεβενών και πολλά γεφύρια, κοσμήματα από πέτρα, αποστάγματα πολιτισμικά, γαντζωμένα στις όχθες των ποταμών, δεμένα αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, ξεπροβάλλουν σαν ευχάριστη έκπληξη στα μάτια μας, τα γεφύρια του Ζιάκα, το νεότερο από όλα και το παλιό γεφύρι του Αζίζ Αγά, μονότοξο, φτάνει σε ύψος τα 15 μ. και ολοκληρώθηκε το 1727.
Κάθε γεφύρι αποτελεί και ένα μνημείο τέχνης, ενώ παράλληλα συνδέεται και με έναν θρύλο. Τα καραβάνια των εμπόρων από την Ήπειρο και την Μακεδονία διακινούσαν μέσω των γεφυριών τα εμπορεύματά τους. Παράλληλα συντελούσαν στην ανάπτυξη και στη διάδοση των επαναστατικών ιδεών και στην ανταλλαγή των πολιτιστικών στοιχείων των δύο περιοχών.
Πλησιάζουμε στον προορισμό μας. Το Περιβόλι, σκαρφαλωμένο σε ήπιες πλαγιές, μας υποδέχεται λουσμένο στα ζεστά χρώματα του δειλινού, σε υψόμετρο περίπου 1300 μ., με την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (18ος αι.), με τοιχογραφίες και κειμήλια.
Μια μικρή ανατροπή στο πρόγραμμα λόγω καιρικών συνθηκών, και η επόμενη μέρα μάς βρίσκει μέσα στη Βάλια Κάλντα (ζεστή κοιλάδα στα βλάχικα), προστατευόμενη περιοχή, ένας από τους σπουδαιότερους Δρυμούς της χώρας, με ειδικό ξεναγό. Μόλις το 1985 καταγράφτηκε συστηματικά η πανίδα και η χλωρίδα του Δρυμού.
Το ημικύκλιο που περιβάλλει τη Βάλια Κάλντα πιστεύεται ότι είναι το αρχαίο όρος Λύγκος. Απέραντα πυκνά δάση σχηματίζονται από είδη πεύκων, όπως το μαυρόπευκο, το ρόμπολο, το δασόπευκο. Τα δάση των μαυρόπευκων δίνουν έναν αέρα αλπικού τοπίου στα βουνά των Γρεβενών. Περπατάς και η ψυχή σου ευφραίνεται, το μυαλό σου καθαρίζει, τα φυσιολατρικά σου αισθήματα ανασταίνονται.
Το πέτρωμα που σκεπάζει ολόκληρη την κοιλάδα έχει χρώμα σκουριάς και το όνομά του είναι σερπεντίνης. Χάρη σ’ αυτό το πέτρωμα φυτρώνουν στην περιοχή με το λειώσιμο των χιονιών πλήθος από σπάνια είδη λουλουδιών, μοναδικά στον κόσμο. Επίσης εδώ ζουν και πολλά ζώα, αλλά το πιο σπουδαίο της περιοχής είναι η αρκούδα. Εδώ φιλοξενούνται και πάνω από 100 είδη πεταλούδων. Ογδόντα είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο και φωλιάζουν εδώ. Για όλους αυτούς τους λόγους η Βάλια Κάλντα ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1966.
Η φύση της Πίδνου παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, άγρια, ακατέργαστη ομορφιά.
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του Εθνικού Δρυμού είναι οι δύο λιμνούλες της Φλέγκας και η λίμνη Λάκκος, απομεινάρια παγετώνων, οι οποίες τροφοδοτούνται με νερό από τοπικές πηγές, όπου ζουν δύο σπάνια προστατευόμενα αμφίβια, η κτιτρινοβομβίνα και ο αλπικός τρίτωνας.
Μέσα στην κοιλάδα υπάρχουν δύο μικρά ποταμάκια, που ενώνονται και σχηματίζουν το Αρκουδόρρεμα, παραπόταμο του Αώου.
Πριν από μερικά χρόνια ιδρύθηκε το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, με σκοπό τη συνένωση των Εθνικών Δρυμών Πίνδου, Βάλιας Κάλντας και Βίκου Αώου. Μια περιοχή 2.000 τ.χλμ. κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή.
Επιστροφή στο περιβόλι για γεύμα, ξεκούραση μισής ώρας και αναχώρηση για την πανέμορφη Βοβούσα, με συνοδεία τοπικού ξεναγού. Η Βοβούσα ανήκει στον νομό Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Ανατολικό Ζαγόρι. Σκαρφαλωμένο στα 1050 μ. υψόμετρο, χαμένο ανάμεσα σε πυκνά δάση και μια ανάσα από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Διασχίζεται από τον ποταμό Αώο σε δυο μαχαλάδες, οι οποίοι ενώνονται με μονότοξο πέτρινο γεφύρι, του 1748.
Επιστροφή στο νομό Γρεβενών. Επίσκεψη στον ορεινό οικισμό Αβδέλλα, σε μαγευτική δασωμένη περιοχή, γενέτειρα των αδελφών Μανάκια, που θεωρούνται οι πατέρες της 7ης τέχνης στα Βαλκάνια. Η πρώτη τους ταινία, «Οι υφάντρες», γυρίστηκε στην Αβδέλλα το 1908. Δύο προτομές των αδελφών Μανάκια στολίζουν την όμορφη πλατεία του χωριού, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μ..
Δυστυχώς σ’ αυτά τα ορεινά χωριά οι μόνοι άνθρωποι που μένουν το χειμώνα είναι οι φύλακες. Όταν έρχεται η άνοιξη, τότε είναι η ώρα της επιστροφής στο αγαπημένο τους χωριό και στα καλοκαιρινά τους βοσκοτόπια.
Έτσι έφτασε και η δική μας ημέρα της επιστροφής. Επίσκεψη μόνο στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπηλαίου Γρεβενών, λόγω έλλειψης χρόνου.
Η μονή χτίστηκε το 1633 στη θέση παλαιότερης μονής. Ανεγέρθηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού (6ος αι.), όπως μαρτυρεί μια εντοιχισμένη επιγραφή, που βρίσκεται σε εξωτερική κόγχη στο καθολικό της μονής. Εντύπωση και θαυμασμό προκαλεί το περίφημο και απαράμιλλης τέχνης επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1673. Πολλά ιερά σκεύη, πανάρχαια χειρόγραφα, σπάνια συγγράμματα και ιστορικά βιβλία, ανυπολόγιστης ιστορικής και θεολογικής αξίας, μεταφέρθηκαν άλλα στη Μητρόπολη Γρεβενών και άλλα στη Μονή της Ζάβορδας.
Αναχώρηση για τον νομό Τρικάλων, όπου και κωμόπολη της Καλαμπάκας, η οποία είναι κτισμένη στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού.
Μετέωρα. Εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο. Δεν αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς και περιηγητές. Φαίνεται πως οι βράχοι ήταν ενωμένοι μεταξύ τους με χώμα, άμμο και άλλα υλικά, τα οποία λόγω των ραγδαίων βροχών, τεκτονικών ρηγμάτων και άλλων αιτιών συμπαρασύρθηκαν προς τα κάτω και απογύμνωσαν τους βράχους. Εκείνο όμως που διασφαλίζει τη στερεότητα των βράχων είναι ο ασβεστόλιθος, ο οποίος έγινε το συνδετικό υλικό όλων των παραπάνω συστατικών.
Στις κορυφές και στα κοιλώματα αυτών των απότομων βράχων βρίσκονται 24 μοναστήρια, από τα οποία σήμερα λειτουργούν έξι μονές. Είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συγκρότημα μοναστηριών της Ελλάδας, μετά το Άγιον Όρος.
Οι πέντε μονές είναι ανδρικές και μία μόνο είναι γυναικεία, του Αγίου Στεφάνου, την οποία και επισκεφθήκαμε. Εδώ μία εργαζόμενη στη μονή μας ξενάγησε και μας είπε ότι η μονή ιδρύθηκε από το Σερβοβυζαντινό ηγεμόνα Αντώνιο Καντακουζηνό τον 14ο αι.. Από τα τέλη του 12ου αι. υπήρχαν ασκηταριά στην κορυφή του βράχου. Το 1501 χτίστηκε και το κομψό καθολικό της μονής με ωραίες τοιχογραφίες. Αργότερα, 1798, ανεγέρθηκε ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους. Η παλαιά τράπεζα στεγάζει σήμερα τη μουσειακή συλλογή της μονής.
Το 1988 το μοναστικό συγκρότημα των Μετεώρων ανακηρύχθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Έτσι φράσαμε το τέλος της εκδρομής μας. Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες, όμως χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη.
Καλό καλοκαίρι!
Ταρσή Δ.


 

 

 

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ 9-4-2017

Την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ημερήσια εκδρομή του συλλόγου μας στην Ερμιονίδα.

Αναχωρήσαμε στις 08.00 από τον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής και μετά την καθιερωμένη στάση μας στον ισθμό της Κορίνθου πήραμε το «εσωτερικό» δρομολόγιο με κατεύθυνση την Ερμιόνη.

Διερχόμενοι την περιοχή της Επιδαύρου κάναμε αναφορά στην ιστορική αυτή πόλη της Αργολίδας με το περίφημο Ασκληπιείο της, που αποτελούσε το σημαντικότερο θεραπευτήριο της αρχαίας Ελλάδος, αλλά και το ωραιότερο, καλύτερα διατηρημένο και ενεργό και σήμερα αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, χωρητικότητας 13.000 θεατών.

Συνεχίσαμε και φθάσαμε στην ονομαστή Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων, μεταξύ Κρανιδίου και Ερμιόνης. Η ιστορία αρχίζει περί τον 11ο αιώνα μ.Χ. αλλά στοιχεία υπάρχουν και μαρτυρούν πιθανή χρονολογία ανέγερσης το 1340 μ.Χ. και κτήτορα τον Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό.

 Εκεί θαυμάσαμε το τέμπλο αλλά κυρίως την ιδιαιτερότητα του τρισυπόστατου του ναού με τους Αγίους Αναργύρους, την Κοίμηση και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Λέγεται ότι η μονή είναι κτισμένη πάνω σε παλιό Ασκληπιείο, υπάρχουν δε δύο πηγάδια με θεραπευτικό νερό.

Ακολούθως φθάσαμε στην πόλη της Ερμιόνης όπου μετά από σύντομη βόλτα απολαύσαμε τους θαλασσινούς μεζέδες σε ταβέρνα δίπλα στο κύμα.

Μετά την γαστριμαργική απόλαυση επισκεφτήκαμε το χωριό Δίδυμα, όπου υπάρχουν δύο άγνωστοι στους πολλούς γεωλογικοί σχηματισμοί, οι περίφημες Δολίνες, κατακρημνίσεις σαν τεράστια πηγάδια. Κατεβήκαμε στη μία όπου υπάρχουν μέσα στους βράχους δύο μικρές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Πραγματικά απίστευτο θέαμα και θαύμα της φύσης.

Στη συνέχεια εντός του χωριού, επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο, δεχθήκαμε τα κεράσματα και την περιποίηση του Δ.Σ και μετά ένα καφέ στην πλατεία πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

Ήταν μια ακόμη ιδιαίτερη ημερήσια εκδρομή από αυτές που διοργανώνει ο σύλλογός μας, που είναι μοναδικές και ευχάριστες σε όσους τις προτιμούν.

Γιώργος Ταμουρίδης