Τοποθέτηση μνημείου των Θρακών στον κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι

Το προσκύνημα που οργανώθηκε από τον Σύλλογό μας στις 22 και 23 Μαρτίου 2014 και συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Διδυμοτείχου, Κορνοφωλιάς και του Συλλόγου Γυναικών «Δόμνα Βιζβίζη» ξεκίνησε από τη αιματοβαμμένο Δίστομο, όπου οι Γερμανοί το 1944 κατέσφαξαν εκατοντάδες κατοίκους, παιδιά και άμαχο πληθυσμό. Προσκυνήσαμε την θυσία τους, με την επίσκεψή μας τόσο στο φωτογραφικό μουσείο της πόλης, όπου παρακολουθήσαμε και σχετικό βίντεο, όσο και στο μνημείο που έχει στηθεί έξω από το Δίστομο.

          Στη συνέχεια, το Σάββατο το απόγευμα, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης του Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ποικίλο περιεχόμενο. Ξεκίνησε με χαιρετισμό της Γεν. Γραμματέως της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων με έδρα τη Θεσσαλονίκη κ. Θεοδώρας Κακούλη, ακολούθησε χαιρετισμός από τη Γενική Γραμματέα της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος (ΠΑΟΝΕ) κ. Λούλα Αθανασιάδου και τέλος μίλησε χαιρετίζοντας τους παρευρισκομένους ο Δήμαρχος της  Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης εθνικής ενότητας και εθνικής συνείδησης, λέγοντας ότι σε τούτο τ’ αλωνάκι σφυρηλατήθηκαν αυτές οι έννοιες τότε που κυριαρχούσε το μίσος και το «διαίρει και βασίλευε» των Μεγάλων Δυνάμεων. Τόνισε ότι η συνύπαρξη Μεσολογγιτών, Θρακιωτών και των αδερφών Κυπρίων στην συγκεκριμένη εκδήλωση, στην οποία ήταν παρών και ο Δήμαρχος Πάφου, είναι αφορμή για να δοθεί αυτό το μήνυμα ενότητας. Έπειτα μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος, με θέμα «Η συμμετοχή των κατοίκων της Θράκης στην Επανάσταση του 1821», παρουσιάζοντας εμπεριστατωμένα τα στοιχεία της συμμετοχής των Θρακών στον αγώνα του Μεσολογγίου με εκτενή αναφορά στα ονόματα των προγόνων Θρακών που πολέμησαν στο Μεσολόγγι, και όχι μόνο. Κατόπιν  τραγούδησε η χορωδία της Θρακικής Εστίας Εορδαίας «Ο ΑΡΧΙΓΕΝΗΣ» παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης.

          Την Κυριακή τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια στον Κήπο των Ηρώων πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Θρακών, που έλαβαν μέρος στους αγώνες του Μεσολογγίου και στην έξοδο, έγινε κατάθεση στεφάνων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στον «Κήπο των Ηρώων» εψάλη τρισάγιο στον τάφο του Κάρπου Παπαδόπουλου από την Αίνο, που βρίσκεται στο νεκροταφείο της πόλης του Μεσολογγίου.

          Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με θρακιώτικους χορούς από τον Σύλλογο Θρακιωτών Νομού Μανγησίας με παραδοσιακές στολές στην κεντρική πλατεία της πόλης.

          Σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν παρών ο Δήμαρχος κ. Π. Κατσούλης και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, στρατιωτικές και δημοτικές αρχές και αρκετοί Μεσολογγίτες. 

          Παραθέτουμε ένα τμήμα της ομιλίας του κ. Ελευθερίου Χατζόπουλου, ο οποίος πρωτοστάτησε για την αναγνώριση του αγώνα των Θρακιωτών και την τοποθέτηση του μνημείου στον Κήπο των Ηρώων. 

          «Πολλοί Έλληνες της Θράκης από τα πρώτα χρόνια της σκλαβιάς αναδείχτηκαν ως πνευματικές προσωπικότητες και άξιοι λειτουργοί της Εκκλησίας και της εθνικής παιδείας που στήριξαν την εθνική ιδέα και ενέπνευσαν την ηρωική απόφαση του αγώνα και της θυσίας.

Θεόκλητος Πολυείδης, Αρχιμανδρίτης από την Αδριανούπολη, ήταν από τους πρώτους που ονειροπόλησε την Ανάσταση του Γένους και ήταν επικριτής της ραγιάδικης αντίληψης και πρωτεργάτης της αφύπνισης.

Η Φιλική Εταιρία είχε απλώσει τα δίχτυα της σε όλη τη Θράκη. Η Κωνσταντινούπολη και η Αδριανούπολη ήταν τα κέντρα των Φιλικών. Η Φιλιππούπολη και η Αίνος το οικονομικό και πνευματικό κέντρο πάνω στο οποίο στερεώθηκε η επανάσταση. Εάν οι  Έλληνες  έμποροι της Δύσης και του Βορρά εκυοφόρησαν την επανάσταση του 21, και οι Έλληνες της Οδησσού την εγέννησαν, οι Έλληνες της Θράκης την θήλασαν, γράφει ο ιστορικός Ιωάννης  Φιλήμων.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι Θράκες αγωνίζονται και θυσιάζονται στα πεδία των μαχών σε όλη την Ελλάδα, όπως το ζεύγος Αντώνης και Δόμνα Χατζηβισβίζη από την Αίνο και τόσοι άλλοι.

Στις μάχες του Μεσολογγίου αναφέρεται ο Θρακιώτης Καπετάν Καραγιώργης, φιλικός. Μια άλλη μορφή της Θράκης, είναι ο Γεννάδιος από την Σηλυβρία, ο οποίος περιέθαλψε τα διασωθέντα από την καταστροφή του Μεσολογγίου γυναικόπαιδα. Επαναστάτες Στενημαχίτες και Φιλιππουπολίτες με τις γυναίκες τους έλαβαν μέρος στην υπεράσπιση της πόλης του Μεσολογγίου και συμμετείχαν και στην ηρωική έξοδο όπως προκύπτει από το αρχείο των αγωνιστών του 21, στο από 3 Φεβρουαρίου 1831 έγγραφο. Ο Παναγιώτης Μποχόρης από την Αδριανούπολη, ενώ ο ιερολοχίτης και μετέπειτα εθνικός ευεργέτης, Κωνσταντίνος Ξενοκράτης, από το Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης διέθεσε ένα μέρος των χρημάτων του για την ανέγερση του Ξενοκρατείου Παρθεναγωγείου στο Μεσολόγγι.

Παιδιά Θρακιωτών αγωνιστών φοιτούν στην «ΠΑΛΑΜΑΙΚΗ ΣΧΟΛΗ» του Μεσολογγίου όπως ο Οθων Κάρπου Παπαδόπουλος με αριθμό μητρώου 81/1844, 11/1845, 41/1846 και 57/1847. Ο πατέρας του και ο ίδιος αναπαύονται  στο κοιμητήριο του Αγίου Λαζάρου».

Επίσης τo οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το δικαστικό μέγαρο είναι δωρεά του Θρακιώτη Ευγένιου Ευγενίδη από το Διδυμότειχο, με σκοπό να χτιστεί θέατρο.

Παιδιά Θρακιωτών αγωνιστών φοιτούν στην «ΠΑΛΑΜΑΙΚΗ ΣΧΟΛΗ» του Μεσολογγίου όπως ο Οθων Κάρπου Παπαδόπουλος με αριθμό μητρώου 81/1844, 11/1845, 41/1846 και 57/1847. Ο πατέρας του και ο ίδιος αναπαύονται στο κοιμητήριο του Αγίου Λαζάρου.

Ο Κάρπος Παπαδόπουλος, λοχαγός στην αρχή και αργότερα έφτασε στον βαθμό του συνταγματάρχη, καταγόταν από την Αδριανούπολη και υπηρέτησε κοντά στον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Θρακιώτες και Θρακιώτισσες βρίσκονται και αγωνίζονται στο πλευρό των πολιορκημένων Μεσολογγιτών»….

          Την Κυριακή μετά το γεύμα πήγαμε στο Αιτωλικό, στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης της Βάσως Κατράκη, όπου έγινε ξενάγηση στο όντως καταπληκτικό έργο της καλλιτέχνιδος.

Καραμάτσκος Δημήτρης

Scroll to Top