ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 2017″ -ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ & ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΑΒΑΚΗ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εσπερίδα-forum της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Ν. Ελλάδος στο Πολεμικό Μουσείο. Με στόχο να αναδειχθεί η Θράκη ως το εθνικό πλεονέκτημα της χώρας, προκειμένου να καταστεί κομβικό σταυροδρόμι Πολιτισμού και Ανάπτυξης, η Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος, πραγματοποίησε εσπερίδα την Τετάρτη 10 Μαΐου στο Πολεμικό Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό.
Παρουσία εκπροσώπων της εκκλησίας ,της βουλής, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των θρακικών συλλόγων της Αττικής και πλήθους κόσμου, οι αξιόλογοι ομιλητές της εκδήλωσης επιχείρησαν να ξαναδώσουν «σάρκα και οστά» σε μία ξεχασμένη προοπτική για τη Θράκη, αυτήν της ανάπτυξης και της προόδου.
Μέσα από τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενότητες ο Καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών κ. Ιωάννης Μάζης, ο συγγραφέας, κοινωνιολόγος και πολιτικός κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, η Δρ Λαογραφίας κ. Βασιλική Χαραλάμπους-Παναγιωτοπούλου, ο Αντιπτέραρχος Ιπτάμενος εν αποστρατεία κ. Κων/νος Ιατρίδης και ο Δ/ντής της Πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ, επιχείρησαν μία διαφορετική προσέγγιση της Θράκης μέσα από τη γεωπολιτική της θέση στη νέα διαμορφούμενη πολιτική συγκυρία, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική που της υπόσχεται η ιστορία και η γεωγραφία της.
Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης, τόνισε το γεγονός της ενιαίας και διαχρονικής πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στη Θράκη, η οποία, όπως είπε, είναι διατυπωμένη στο βιβλίο του ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ». Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται, σύμφωνα με τον κ. Μάζη, ότι η Τουρκία χρειάζεται τη Θράκη, διότι αποτελεί την Πύλη, για να φτάσει η Τουρκία στο στρατηγικό ιστορικό και πολιτιστικό βάθος της στην Ευρώπη, που είναι η ανακατανομή των συνόρων στη Μ. Ανατολή και στη Βαλκανική.
Ο συγγραφέας κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μίλησε για τα «δώρα» που τους έφερε η Ιστορία και αφορούσαν στον άξονα Μπουργκάς-Αλεξ/πολη (οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο και μεταφορά πετρελαίου), στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξ/πολης και τη σύνδεσή του με το Μπουργκάς, καθώς επίσης και στην ίδρυση της νέας πόλης Ρωμανία στη Μαρώνεια,. Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι τα δώρα αυτά επανέρχονται σήμερα, και απομένει η βούληση για την υλοποίησή τους. Την ομιλία του έκλεισε ο κ. Χαραλαμπίδης ζητώντας, όπως είπε, από την Τουρκία «να ζητήσει συγγνώμη από τους χριστιανικούς ορθόδοξους λαούς για την πολιτική γενοκτονίας που εφήρμοσε».
Ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία κ. Κων/νος Ιατρίδης στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του αναφέρθηκε στα λάθη και παραλείψεις των ελληνικών κυβερνήσεων αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς επίσης και στις πολιτικές που εφαρμόζει η Τουρκία, μέσω του Τουρκικού Προξενείου, προκειμένου να χειραγωγήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στο σύνολό της.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σύντομη, αλλά περιεκτικότατη παρέμβαση του διευθυντή της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα», εκπαιδευτικού και Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος ότι για πρώτη φορά του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι της Δ. Θράκης από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Ο κ. Αχμέτ μίλησε για ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ που ασκείται σε βάρος των Πομάκων από το τουρκικό προξενείο με την απαγόρευση της ομιλίας της γλώσσας τους, για γενιτσαροποίηση των πομακοπαίδων μέσα από τα θρησκευτικά φροντιστήρια «κουράν κουρσού», αλλά και την επιβολή διοικητικών και οικονομικών μέτρων στους στοχοποιημένους ως δήθεν Γκιουλενικούς πομάκους, που αντιστέκονται. Κλείνοντας ζήτησε από τους παρισταμένους πολιτικούς και τα ΜΜΕ να προβάλλουν προς πάσα κατεύθυνση τα προβλήματα των Πομάκων με σκοπό την επίλυσή τους.
Στην πολυμορφία των εικόνων και των ήχων, των χορών, των ενδυμασιών, των μουσικών, αλλά και των πολλών και ξεχωριστών εθίμων της Θράκης, αναφέρθηκε με τον δικό της τρόπο, η κ. Βασιλική Χαραλάμπους–Παναγωτοπούλου, στην ομιλία της με θέμα «ΧΡΩΜΑΤΑ ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΝΑΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ».
Ιδιαίτερη στιγμή για την εκδήλωση αποτέλεσε ο ξεχωριστός ήχος της γκάιντας που χάρη στον Χρήστο Δανάκη χάρισε ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της Θρακιώτικης μουσικής σε όλους τους παρευρισκομένους.
Χρόνια Πολλά στην Ελεύθερη Θράκη μας και στους απανταχού της γης Θρακιώτες μας!